Buurtwerk Logo

Voetbalclinic dovenvoetbalteam levert kinderen veel op

Afsluiting zintuigenproject Kern Kinderopvang en Buurtwerk

“De moeder van een van mijn vrienden is doof, nu kan ik met haar praten”

56 kinderen van 5 tot 12 jaar leren hoe je kan communiceren en sporten als je een handicap hebt, dat was de insteek van Kern Kinderopvang en Buurtwerk (beiden onderdeel van de SWKGroep) op 1 maart in sportzaal Oostpunt in Zoetermeer. Hoofdmoot van de dag was een clinic van de dames van het Nederlands dovenzaalvoetbalteam. Maar het leverde veel meer op.

Gebarentaal een pre

Als afsluiting van het zintuigenproject organiseerde Kern Kinderopvang en Buurtwerk een voetbalclinic door de dames van het Nederlands dovenzaalvoetbalteam. Dan is kennis van gebarentaal een pre. Dus kregen de kinderen ook les in gebarentaal. En dat blijkt ook handig voor de rest van het leven. “De moeder van een van mijn vrienden is doof, nu kan ik met haar praten”, zo vertelde een jongetje enthousiast.

Onder de indruk

“Dat soort dingen zijn natuurlijk extra gaaf op een toch al leuke dag”, zegt Wendy Rietveld van Buurtwerk. “Zo kun je zo’n eenmalige dag koppelen aan het dagelijks leven”. Daarnaast leerden de kinderen ook veel over sporten met een handicap. “Ze waren onder de indruk van het dovenzaalvoetbalteam.” Eén van de kinderen omschreef het zo: “Echt knap dat je kan samenwerken als je elkaar niet hoort of kan roepen.”

Zitvolleybal is echt moeilijk

Naast de zaalvoetbalclinic en de les gebarentaal deden de kinderen aan zitvolleybal. En dat blijkt een heel andere sport dan volleybal. “Zittend volleyballen is echt veel moeilijker”, galmde dan ook door de sportzaal. “De afgelopen tijd hebben we de kinderen al veel verteld en geleerd over zintuigen”, zegt Denise den Dulk van Kern Kinderopvang. “Daar hadden we namelijk een speciaal project over bij Kern en Buurtwerk. Maar je merkt pas echt hoe belangrijk zintuigen zijn als je er een niet mag gebruiken. Zoals tijdens de activiteiten van vandaag.”

Redder in nood

De dag werd afgesloten met een persconferentie van de dames van het Nederlandse dovenzaalvoetbalteam. Natuurlijk ging het over de sport: hoe voelt het om voor Nederland te mogen spelen? Hoe coachen jullie elkaar? Maar één kind was zeer begaan met de dames: “Hoe nemen jullie contact op met 112 als je niet zelf kunt bellen?” Normaal gesproken gebruiken dove mensen een app. Ze contacten daarmee een tolk die het alarmnummer belt. Maar de dames hebben dat niet meer nodig; de vraagsteller wil ze wel komen redden als ze in nood zijn.

Zintuigenproject

Zo leverde deze dag veel nieuwe inzichten op en was het een goede afsluiter van het zintuigenproject. Kinderen en jongeren hebben de afgelopen tijd veel geleerd over zintuigen. Dankzij de sponsoring van de Koninklijke Nederlandse Doven Sport Bond (KNDSB) door de SWKGroep.

Uitgelicht nieuws

Video×