Buurtwerk Logo

Social media project

Hgh – gmj – mz – okm – k – cu. Een korte weergave van een gemiddeld WhatsApp-gesprek. Afkortingen worden veel gebruikt door jongeren, voor ouderen bijna onbegrijpelijke taal. Social media krijgt een steeds grotere rol in het dagelijks leven en dat heeft zo zijn positieve, maar ook negatieve kanten.

Online gevaren voor kinderen

Een WhatsApp-groep van de klas, van hockey, van de buitenschoolse opvang, vriendjes in de straat. Veel communicatie vindt plaats via WhatsApp, Instagram, YouTube, Snapchat en online games. Het lijkt een veilige omgeving, maar niets is minder waar.

Project social media van Buurtwerk legt kinderen uit hoe je het beste om kan gaan met social media. Hoe versterk je je tekst met emoticons en wat betekenen die eigenlijk allemaal? Wie zijn je online vrienden? Zijn dat de mensen die je echt kent of voeg je iedereen toe? En hoe weet je of iemand te vertrouwen is? Er gaan nogal wat gevaren schuil achter de anonimiteit van het internet. In de klas worden tijdens de training deze gevaren besproken en met elkaar gedeeld. ‘Ik werd laatst door een vreemd meisje van 13 toegevoegd op Instagram, dat kan toch wel?’ Beter van niet. Je zal je moeten afvragen of het wel een meisje van 13 is en niet een man of vrouw met verkeerde bedoelingen. Grooming is upcoming.

Regels met elkaar

De training bestaat uit twee lessen in de klas en een ouderavond. Zodat ook de ouders op de hoogte zijn van de risico’s die het internet met zich meebrengt. Tijdens de lessen in de klas wordt gezamenlijk een test gedaan en krijgen de kinderen inzichtelijk wat de gevaren zijn van het internet. En wat moet je doen wanneer iemand, die je niet kent,  vraagt of je vrienden wil worden of je webcam aan wil zetten. Of wanneer je buitengesloten wordt in de groepsapp. Ruzies worden tegenwoordig online uitgevochten. Samen worden de regels voor de groepsapp opgesteld, zoals niet roddelen, niet schelden, niet na acht uur ’s avonds appen. Deze regels schrijven ze samen op een poster voor in de klas. Duidelijk en voor iedereen zichtbaar. Word je gepest of buitengesloten, geef het aan en vraag om hulp, want juist dat is belangrijk.

Tijdens de ouderavond worden de regels van de WhatsApp-groep met de ouders besproken. Grooming, het benaderen van en contact leggen met kinderen door een pedofiel, wordt toegelicht. Hoe herken je grooming en wat kan je doen om je kind hiervoor te behoeden? 5 op de 10 ouders volgt zijn of haar kind op social media, dit is eigenlijk nog te weinig. Door er over te blijven praten, worden de risico’s zoveel mogelijk ingeperkt.

Voor basis- & voorgezet onderwijs

Project social media is opgezet voor kinderen van 9 tot 14 jaar oud in het basis- & voorgezet onderwijs. Wilt u een veilige online omgeving voor de kinderen in uw klas, neem dan contact met ons op via info@buurtwerk.nl.

Is jouw chattaal up-to-date? Klik hier voor alle afkortingen.

Uitgelicht nieuws

Video

×