Home

Sluiting speeltuinen Pietje Bell en Taka-Tukaland in Prins Alexander, is niet aan de orde

De speeltuinen Pietje Bell en Taka-Tukaland in Rotterdam-Prins Alexander voldoen in de huidige vorm niet aan de nieuwe eisen die de gemeente heeft gesteld. De Rotterdamse wethouder Sven de Langen (welzijn, CDA) gaf vorig jaar augustus aan dat de speeltuinen van de toekomst ‘vitaal’ moeten zijn en een sociale en centrale functie in de wijk moeten hebben. Daarom wordt er nu gekeken naar andere mogelijkheden.

Speeltuinen in de wijk

Buurtwerk is bekend met de eis en het onderzoeksrapport. “Buurtwerk blijft actief in beide speeltuinen en de speeltuinen blijven geopend”, zegt Vincent Ferdinandus, regiomanager bij Buurtwerk, Prins Alexander. Voor de herinrichting van het Prinsenpark is er een visie in ontwikkeling. Dit is een brede visie voor het gehele Prinsenpark, waar ook speeltuin Pietje Bell onder valt. Ook ziet Buurtwerk voor speeltuin Taka-Tukaland verschillende toekomstmodellen. Hierbij wordt onder andere gekeken naar meer welzijnsactiviteiten, ruimere openingstijden, de groenvoorziening en aandacht voor natuur. Deze richtingen worden op dit moment samen met de gemeente uitgewerkt.

Ons aller belang is dat er een buitenspeelplek blijft voor buurtbewoners in de wijk. Vorig jaar telde de speeltuinen (ondanks corona) 12.500 geregistreerde bezoekers die het voortbestaan van de speeltuinen meer dan rechtvaardigt.

“De speeltuinen zijn het centrale punt in de wijk, voor kinderen, bewoners en vrijwilligers. Wij zijn met de gemeente in gesprek om samen te kijken naar een structurele passende oplossing. Eén van deze oplossingen kan Right tot Cooperate worden. Een samenwerking met bewoners en netwerkpartners in de wijk, gemeente en welzijn. Als verzelfstandiging geen optie is laten we dan van de speeltuinen een gedragen initiatief maken, een vitale plek in de wijk met minimale ondersteuning vanuit welzijn” zegt Vincent Ferdinandus. Ook de kinderopvang ziet meerdere oplossingen voor een integrale oplossing. Van sluiting is dan ook geen sprake.