Buurtwerk Logo

Project Meidenvenijn

“Je ziet er echt niet uit, niemand moet jou, ga weg je stinkt” Meiden roepen soms de meest gemene dingen over het schoolplein naar elkaar.

Meidenvenijn verschijnt in vele vormen

Meidenvenijn komt zichtbaar veel voor, maar gebeurt nog vaker onopvallend en via social media. Roddelen, buitensluiten, isoleren en afwijzen zorgen dat het zelfvertrouwen wordt aangetast. Eenzaamheid en depressieve gevoelens nemen de overhand en een negatief zelfbeeld ontstaat.

Ervaren en communicatie leidt tot begrip en harmonie

Project Meidenvenijn van Buurtwerk pakt dit pestgedrag aan door harmonie in de groep te brengen en de meiden te leren communiceren. De groep komt in 8 tot 12 sessies bij elkaar. Het pestgedrag wordt onder begeleiding van ervaren en getrainde jongerenwerkers aangepakt door middel van sociale vaardigheidstraining en dramatische vorming (theater). Hoe zijn de verhoudingen onderling? Wie heeft er wel eens gepest of is gepest? Het delen van deze ervaringen leert hen luisteren naar elkaar en wat het effect is van pestgedrag.

Hoe voelt pesten eigenlijk?

Een rollenspel stimuleert de bewustwording en emoties lopen tijdens de lessen soms hoog op. De jongerenwerkers die het project leiden pakken deze situaties direct aan en sturen bij waar nodig. Inzicht in elkaar is een belangrijke stap opwaarts.

Onverwachte talenten hebben een positief effect

Gezamenlijk bedenken de meiden een scenario en werken dit uit tot een script voor een theaterstuk of een film. Uiteraard vervullen de meiden zelf alle rollen. Jongerenwerkers gaan in dit traject vooral op zoek naar de rol die het beste bij elk individu past. Door het acteren en het gezamenlijk tot stand brengen van de productie ontstaan verbindingen in de groep. Onverwachte talenten hebben een positief effect, niet alleen op de harmonie in de groep, maar vooral ook in het zelfbeeld van de deelnemers. Zo laten we de meiden ervaren dat ‘meedoen in het dagelijks leven’ niet afhangt van het op de voorgrond willen of kunnen staan. Maar dat juist alle individuen een rol in de maatschappij vervullen die net zo onmisbaar en belangrijk is.

Rode loper

De groep sluit het project af met een ‘echte’ première. De rode loper wordt uitgelegd en familie en vrienden worden uitgenodigd. Met trots kijken de meiden terug op het project en de behaalde verstandshoudingen onderling. “Ik had niet gedacht dat ik met de meiden die zo gemeen tegen me waren, samen zou lachen om onze film. En nu zeggen we gewoon hoi tegen elkaar.”Het project heeft geholpen de meiden inzicht te geven in elkaar. Zij weten nu dat niet iedereen elkaars beste vriendin kan zijn, maar dat respect en open staan voor een ander belangrijke ingrediënten in het leven zijn. Zowel voor jezelf als de ander!

Voor basis- en voortgezet onderwijs

Meidenvenijn is zowel in het basisonderwijs als het voortgezet onderwijs in te zetten. Kent u meidengroepen waar project Meidenvenijn het verschil kan gaan maken, neem dan contact op met Buurtwerk!

Uitgelicht nieuws

Video

×