Buurtwerk Logo

Ouderen wonen langer zelfstandig door Comfortwoning

Op donderdag 5 december was het niet alleen de verjaardag van Sinterklaas. Op deze feestelijke donderdag werd namelijk óók de Comfortwoning in Rotterdam-Prins Alexander officieel geopend. In deze woning maken bezoekers kennis met (technologische) oplossingen aan huis, die langer zelfstandig thuis wonen mogelijk maken.

Enthousiaste bezoekers

Onder het genot van heerlijke warme chocolademelk en bijbehorende lekkernijen opende de goedheiligman de woning. Daarna was het natuurlijk tijd om écht binnen te kijken. De bezoekers waren enthousiast: “Het lijkt ons niet leuk om over een aantal jaar te moeten verhuizen omdat zelfstandig wonen niet meer mogelijk is”, vertelt een bezoeker. “Heel fijn om te zien dat al deze technische middelen er dus zijn!”

Oh ja-effect

De woning is gevuld met verschillende technologische middelen. Zo hangt er in de woning een memory lane. “Dat is een touchscreen dat fungeert als digitale fotolijst, maar waarmee ook heel gemakkelijk contact gelegd kan worden met een hulpverlener”, vertelt Ieke Wichers van Buurtwerk. “Maar er zijn niet alleen fancy snufjes. De Comfortwoning laat juist ook veel eenvoudige oplossingen zien. Zoals een sokkenaantrekker en een voorraadbus die je met een hand kan openen. En speelkaarten met extra grote cijfers, waardoor ze beter leesbaar zijn voor oudere mensen. We gaan met de Comfortwoning voor het oh ja-effect. Dat mensen zeggen: ‘dat is handig, nooit aan gedacht!’”

Samenwerking

De Comfortwoning is mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen Stichting Buurtwerk.nl, Lelie Zorggroep, Wooncompas en Zorg van nu.

Beeld: Frank de Roo

Uitgelicht nieuws

Video

×