20-1910_BRTW_Banner-nieuwspagina-header-01-aspect-ratio-1903-386
Home

Opvoedondersteuning bij grensoverschrijdend gedrag van jongeren tussen 12-16 jaar

In en rond hun puberteit zijn veel kinderen opstandiger. Sommigen experimenteren met drank, hangen op straat hangen, vechten, stelen uit kledingwinkels… Soms gaat het nog een stap verder en komt een kind in aanraking met de politie.

Jongeren tussen de 12 en 16 jaar overschrijden vaak grenzen van wat wel en niet mag. Ze trekken zich terug, zoeken hun eigen weg op internet of buitenshuis. Ze kunnen eigenwijs zijn en botsen vaak met ouders en andere volwassenen.

Voor ouders of verzorgers kan dit ingewikkelde situaties opleveren. Voor opvoeding bestaat geen opleiding. Het gaat met vallen en opstaan. Speciaal voor ouders met vragen of zorgen met betrekking tot de opvoeding ten aanzien van het grensoverschrijdend gedrag van hun kind, biedt Buurtwerk het programma Ouders van Tegendraadse Jeugd (OvTJ). Het programma richt zich op het voorkomen van verschillende vormen van grensoverschrijdend en strafbaar gedrag bij jeugdigen van 8 tot 16 jaar.

OvTJ bestaat uit een aantal opvoeding ondersteunende interventies waaronder:
·       Opvoedworkshops
·       Oudercursus en oudertraining in groepsverband
·       Individuele oudertraining
·       Opvoedgesprekken

De interventies zijn opgebouwd rondom de vijf opvoedvaardigheden van Patterson:
1.  Ouderlijke betrokkenheid
2.  Positieve bekrachtiging (Belonen)
3.  Samen problemen oplossen
4.  Grenzen stellen
5.  Toezicht houden

Bent u geïnteresseerd in één of meerdere interventies van OvTJ dan kunt u mailen naar fernando.fonseca@buurtwerk.nl of omar.zaroual@buurtwerk.nl.