20-1910_BRTW_Banner-nieuwspagina-header-01-aspect-ratio-1903-386
Home

Netwerk Mediawijsheid heeft een stimuleringsbijdrage toegekend aan ons programma Surfwise Incl.

Surfwise Incl. is een nieuw trainingsprogramma speciaal voor onze jongerenwerkers. Zij zijn op de hoogte van alles wat er op de straat gebeurd, bekend met straattaal en spelregels van de straat. In deze training ligt de focus op de online leefwereld van jongeren en bekwamen de jongerenwerkers zich in digitale vaardigheden en wat zich afspeelt op social media en online fora. Zo zijn onze jongerenwerkers straks niet alleen streetwise maar ook surfwise!

Surfwise Incl. wordt ontwikkeld door de coaches Mediawijsheid en staf van Buurtwerk i.s.m. Stichting WijWijs met input van jongeren. Naast de techniek van social media, is er in de training nadrukkelijk aandacht voor inhoudelijke vraagstukken die zich online voordoen met betrekking tot polarisatie, extremisme en radicalisering, maar ook cyberpesten, sexting en sextortion. Buurtwerk zette hier altijd al op in, maar sinds we door corona meer online zijn, voeren we steeds meer online jongerenwerk uit.

Het idee voor de training sloot mooi aan bij de Challenge All Inclusive die dit voorjaar door het Netwerk Mediawijsheid was uitgeschreven. En dat zien we ook terug in het juryrapport: “Surfwise Incl. is een mooi project voor een doelgroep van jongerenwerkers waar niet vaak aan wordt gedacht. Het buurtwerk speelt zich dicht af bij de groep die mediawijsheid het meest nodig heeft. Interessant is dat de jongeren zelf betrokken worden bij het ontwerpen van de training.”