Week-van-de-mantelzorg02-aspect-ratio-1903-386
Home

Mantelzorgondersteuning in Rotterdam

Mantelzorgondersteuning binnen de zorginstellingen in Prins Alexander

Binnen de zorgorganisaties is er intern hulp voor de mantelzorgers aanwezig: psychologen, maatschappelijke werkers en soms ook mantelzorgondersteuners. Krijgt u of uw familie zorg via één van de zorgorganisaties dan kunt u vaak ook daar terecht met uw vragen.

Rotterdamse mantelzorgers kunnen sinds 1 mei 2020 24 uur per dag terecht voor advies en ondersteuning op maat bij Mantelfoon: 08007773333 , www.mantelfoon.nl.

De website www.mantelzorg.nl is een site van de landelijke vereniging voor iedereen die zorgt voor een naaste.

 Informatie over mantelzorg van de gemeente Rotterdam

Op de site van gemeente Rotterdam www.Rotterdam.nl/wonen-leven/mantelzorg kunt u veel informatie vinden. Ook via tel nr 14010 kunt u meer informatie krijgen.

De gemeente Rotterdam heeft afspraken gemaakt met een aantal zorgverzekeraars om respijtzorg (vervangende mantelzorg) mogelijkheden aan te kunnen bieden aan de mantelzorgers.

Via uw eigen zorgverzekeraar kunt u checken of u daarvoor in aanmerking komt.

Mantelzorg en mantelzorgwaardering 2021

De mantelzorgwaardering bestaat uit:

 • Gratis Rotterdampas met €25 OV-tegoed
  Iedere mantelzorger ontvangt een gratis Rotterdampas met daarop eenmalig € 25 OV-tegoed.
  Met de Rotterdampas kunt u meer dan 750 leuke dingen doen, gratis of met korting. Voor alle kortingsacties: zie rotterdampas.nl/acties.
  Voor de aanvraag van de pas heeft u een mantelzorgverklaring nodig. Heeft u al een gratis pas, dan kunt u deze verlengen. U kunt het OV-tegoed bij één van de RET-servicepunten op uw OV-chip laden.
 • Rotterdampas cadeau doen
  U kunt de Rotterdampas ook cadeau doen aan iemand anders.
  Dit gaat als volgt: U vraagt de mantelzorgverklaring online aan. Via de mail ontvangt u een vouchercode. Deze code geeft u aan de persoon die de Rotterdampas van u krijgt. Met deze code kan die persoon via rotterdampas.nl/bestellen gratis de Rotterdampas bestellen.
 • Parkeren in de buurt
  Heeft degene voor wie u zorgt een CIZ-indicatie of Wmo-beschikking? En woont hij in een gebied waar betaald parkeren geldt? Dan kan hij een mantelzorgparkeervergunning aanvragen. Als mantelzorger parkeert u dan gratis in de buurt.
 • Dag van de Mantelzorg op 10 november
  Op de jaarlijkse Dag van de Mantelzorg organiseren we allerlei activiteiten in de buurt. In alle 14 gebieden werden diverse activiteiten georganiseerd voor mantelzorgers. Deze varieerden van een lunch, een film, workshops en nog veel meer.

Wat is de mantelzorgverklaring?

Hiermee verklaart u dat u mantelzorger bent. In de verklaring staan uw persoonlijke gegevens en die van de persoon voor wie u zorgt. Ook wordt er gevraagd naar het aantal uur dat u mantelzorg verleent. Aanvragen kan online of via de VraagWijzer.

Waarvoor heb ik een mantelzorgverklaring nodig?

U hebt de mantelzorgverklaring nodig:

 • om in aanmerking te komen voor het mantelzorgcadeau (mantelzorgwaardering: zie hierboven)
 • als u mantelzorg verleent als tegenprestatie voor uw uitkering
 • om in aanmerking te komen voor de Maasstadpolis (om als mantelzorger verzekerd te zijn in het geval van schade of ongeval veroorzaakt tijdens uitvoeren van uw zorgtaak)