Home

Mantelzorg en Buurtwerk

Mantelzorg is zorg en ondersteuning die mensen vrijwillig en onbetaald verlenen aan mensen met fysieke, verstandelijke of (sociaal)psychische beperkingen in hun familie, huishouden of anderszins sociale netwerk (buren, vrienden, kennissen). Het gaat om hulp die in redelijkheid mag worden verwacht van partners, ouders, kinderen of andere huisgenoten. De mantelzorger heeft een persoonlijke band met degene voor wie hij of zij zorgt.

Belangrijk is dat u als mantelzorger goed voor uzelf zorgt, zodat u nog beter voor uw zorgvrager kunt zorgen! Hebt u vragen over of problemen in uw situatie. Neem dan contact met ons op. Samen zoeken we naar een passende oplossing!

 Wat doet Buurtwerk?

  • Mantelzorgspreekuur (op afspraak) voor alle mantelzorgers die in Prins Alexander wonen. Tijdens het spreekuur bieden we een luisterend oor, bespreken we met u waarbij u geholpen wilt worden, kunnen we ondersteuning in gang zetten of waar nodig doorverwijzen naar meer hulp.
  • In samenwerking met het Mantelzorgnetwerk Prins Alexander worden in alle Huizen van de Wijk, in de Week van de Mantelzorg (rond 10 november, de dag van de mantelzorg) diverse activiteiten georganiseerd, zoals informatiemarkten en verwenactiviteiten.
  • Minstens vier keer per jaar verschijnt een digitale nieuwsbrief voor alle mantelzorgers met tips, weetjes, informatie over activiteiten en uitnodigingen voor laagdrempelige ontmoeting.

Casus van een buurtwerker in Rotterdam, Zevenkamp

“Tijdens de eerste golf sprak ik op de hulplijn een meneer die in eerste instantie alleen informeerde over BuurthapperT voor zijn moeder. Mijn gevoel gaf mij het idee dat er meer achter zat, dus bleef ik doorvragen. Dit bleek een overbelaste mantelzorger te zijn die zich nergens gehoord voelde, van het kastje naar de muur gestuurd werd en het helemaal niet meer zag zitten. Hijzelf was hartpatiënt en moest waarschijnlijk geopereerd worden, maar corona…. Zijn vrouw was herstellende van borstkanker en zijn moeder van 90 jaar kwam net uit het revalidatiecentrum, nadat ze in het ziekenhuis na een zware operatie ook nog een ziekenhuisbacterie had opgelopen; voorheen een zeer zelfstandige dame, nu begon ze ook haar enige zoon te claimen…

Ik heb via Buurtwerk een Memory Lane voor meneer geregeld, zodat hij ook makkelijk op afstand contact kon houden. Samen met de wijkverpleegkundige heb ik uitbreiding van de zorg kunnen inzetten en via mijn contactpersoon WMO in het Vlechtwerk ook nog de dagbesteding kunnen regelen.

Meneer kreeg op deze manier drie dagen in de week zijn vrijheid terug, waardoor hij weer eens lekker met zijn bootje op pad kon.”

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Gosia Bojar via gosia.bojar@buurtwerk.nl of 06 10 81 86 79.

Wilt u meer informatie over mantelzorgondersteuning binnen de zorginstellingen in Prins Alexander of informatie over mantelzorg van de gemeente Rotterdam, klik hier.