Buurtwerk Logo

Contactpunt Vroegsignalering

Maakt u zich zorgen om iemand in de buurt of op de vereniging? Kent u iemand die hulp of ondersteuning kan gebruiken? Wilt u graag helpen maar u weet niet hoe? Contactpunt Vroegsignalering helpt!

Zorgen in alle ‘soorten en maten’
Misschien kent u iemand die in de war is, verslaafd, de deur niet meer uitkomt, zich verwaarloost of de opvoeding van de kinderen niet meer aankan. Als winkelier ziet u opeens die oudere dame niet meer die dagelijks kwam voor een broodje en een praatje. Of u ziet dat vervuilde kind regelmatig ’s avonds laat op straat lopen. Of u kent iemand met schulden. Zorgen zijn er in allerlei soorten en maten. En van alle leeftijden; kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen kunnen zorgen hebben waar ze zelf niet meer uitkomen en waarbij hulp of ondersteuning nodig is…

Wat kunt u doen?
U kunt contact opnemen met team Vroegsignalering van Buurtwerk. Wij zoeken deze bewoners op en gaan met ze in gesprek. Soms duurt het even voordat iemand openstaat voor contact. Maar wij zijn vasthoudend. Samen met de bewoner onderzoeken we wat er speelt en hoe mogelijke problemen kunnen worden aangepakt. De melder van het signaal wordt hierbij niet bekend gemaakt. Tenzij dat anders afgesproken wordt.

Snel de ondersteuning of zorg die nodig is
Soms kunnen we mensen snel en met eenvoudige oplossingen op weg helpen. Bijvoorbeeld door ze in contact te brengen met voorzieningen en activiteiten in de buurt. Of ze te koppelen aan een maatje. Als het nodig is, leggen we contact met de reguliere hulpverlening. Zodat mensen de zorg krijgen die ze nodig hebben.

Sportverenigingen, clubs, scouting
Sportverenigingen of andere clubs met activiteiten voor kinderen en jongeren hebben een signalerende rol. Zij betekenen veel voor de positieve ontwikkeling van (kwetsbare) jeugd. Maar het is belangrijk dat sport sport blijft en vrijwilligers geen hulpverleners worden. Team Vroegsignalering kan de verbindende schakel zijn naar hulp. Zij kan sparren over signalen zonder daarbij persoonsgegevens uit te wisselen. En als het nodig is, melden we iemand aan bij het wijkteam.

Informatiebijeenkomsten
Buurtwerk organiseert gratis informatiebijeenkomsten voor bedrijven, organisaties, sportverenigingen, bewoners(groepen) enzovoorts. De bijeenkomst duurt ongeveer 1 uur en 15 minuten. Deelnemers krijgen informatie over de werkwijze, opvolging en de verschillende problematiek en de rol van het welzijnswerk hierin.

Samenwerking Gemeente Rotterdam
Ons Contactpunt Vroegsignalering loopt als pilot voor op het stedelijk Meldpunt Verwarde Personen en het Meldpunt Isolement. Buurtwerk werkt hierin nauw samen met de Gemeente Rotterdam.

Signaleren of meer informatie?
Signaleren kan via onze website of telefonisch op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur (010 455 37 99). Vraag naar Contactpunt Vroegsignalering. Meer informatie? Neem dan contact op met Patty Ehrbecker via 06 235 73 852 of patty.ehrbecker@buurtwerk.nl.

Uitgelicht nieuws

Video

×