Buurtwerk Logo

Citytrainers

Citytrainers

Jongeren met bruisende ideeën en een sportief, sociaal of organisatietalent organiseren als Citytrainers toffe events. Deze erkende interventie richt zich op talentontwikkeling en participatie. Meedoen dus!

Energieke gecertificeerde jongeren zorgen voor speelbare pleinen en bruisende activiteiten in de wijk. Zelfs ouders, buren, jonge kinderen en leeftijdsgenoten worden betrokken of doen mee. Hoe doen zij dat?

Cursus ‘ik train mijn stad’

Om te beginnen gaat Buurtwerk uit van kracht, talent en mogelijkheden. Zo vinden en verbinden we jongeren (14 en 21 jaar) met hart voor de stad, én die Citytrainer willen worden. Wanneer de groep uit acht enthousiastelingen bestaat, start de cursus ‘Ik train mijn stad’.  In zes modules leren jongeren om culturele, sportieve evenementen en clinics te organiseren. Een goede balans tussen theorie en praktijkervaring zorgen ervoor dat iedereen kan deelnemen. De modules zijn:

  • Presenteren
  • Staan voor een groep
  • Omgaan en aansluiten bij verschillende doelgroepen
  • Voorbereiden van activiteiten
  • Evenementplanning en budget
  • Feedback geven en ontvangen

Certificaat Citytrainer

Inzet en succes belonen we met een certificaat. Betrokkenheid van buurt en sociaal netwerk vinden we belangrijk. Daarom stimuleren we de jongeren om minstens twee personen mee te nemen naar hun certificaatuitreiking of tijdens een zelf georganiseerd evenement. Wanneer dit moeilijk is, bespreken we dat.

Organiseren van events

En dan aan de slag. En wel met het organiseren van clinics, bootcamps, toernooien of evenementen op openbare sport- en spelvoorzieningen. Het liefst samen, met eigen vrienden, wijkgenoten of medescholieren. Zo benutten jongeren hun creativiteit en talenten. Door op ontspannende manier te leren en vaardigheden te versterken die later goed van pas komen.

Wat het oplevert

Jongeren bloeien op als Citytrainer en raken enthousiast over hun eigen inzet. Ook zijn ze meer betrokken bij hun wijk, voelen zich verantwoordelijk en veroorzaken minder overlast. Omdat Citytrainers de openbare pleinen en speelterreinen benutten voor activiteiten is er tevens een vorm van toezicht. Wat voor de kleine kinderen als zeer prettig wordt ervaren.

Inmiddels hebben we meer dan 30 Citytrainers opgeleid die ruim 150 evenementen organiseerden voor hun buurt.

Nieuwe pilot: inclusie

Buurtwerk en de ontwikkelaar van Citytrainer starten een pilot. We willen namelijk alle jongeren een kans geven om mee te doen en talenten te ontwikkelen. Ook de jongeren met een ‘rugzakje’, of jongeren die meer tijd en andere aandacht nodig hebben om mee te kunnen doen.

Wilt u meer weten over onze inzet op dit thema? Stuur dan een e-mail naar info@buurtwerk.nl.

 

Uitgelicht nieuws

Video

×