Bewoners>

Opgroeien

De buurt waar we als kind opgroeien blijven we ons altijd herinneren. Buurtwerk zorgt dat kinderen een fijne buurt hebben om zich te herinneren. En ons jeugdwerk helpt ook bij het opgroeien. Want talent- en klantgericht werken is onze expertise.

Buurtwerk is er ook voor de jongste bewoners van de wijk. Je ziet onze buurtwerkers op pleinen en in speeltuinen om met kinderen te praten en om hen veilig te laten voelen. En er zijn volop activiteiten in onze Huizen van de Wijk. Maar het jeugdwerk van Buurtwerk gaat verder. Wij hebben expertise op drie gebieden:

Preventie

Voorkomen dat kinderen verkeerde keuzes maken. Zorgen dat ze opgroeien tot goede burgers. Onze jongerenwerkers gaan het gesprek aan met kinderen en wijzen hen op de keuzes en mogelijkheden die voor hen liggen. En ze organiseren activiteiten zodat kinderen geen tijd hebben om rotzooi te trappen. Spotten we talent? Dan bieden wij de kans dat te ontwikkelen. Bijvoorbeeld met de opleiding tot Citytrainer.

Preventie is ook kinderen leren hoe omgaan met zichzelf. Buurtwerk organiseert daarom regelmatig (sociale vaardigheids)trainingen voor de jeugd. Met daarnaast cursussen over mediawijsheid, kunnen wij kinderen een goed beeld geven van hoe de wereld werkt.

Opvoeden en opgroeien

Natuurlijk vult iedereen de opvoeding op zijn eigen manier in. Het kan wel interessant zijn om te kijken hoe anderen dat doen en tips te krijgen. Buurtwerk heeft verschillende projecten ter ondersteuning bij opvoeden en opgroeien. Per gemeente kijkt Buurtwerk welke ondersteuning of hulp nodig is.

Voor de gemeente Schiedam heeft Buurtwerk, bijvoorbeeld, een informatiesheet gemaakt ‘Scheiden … en de kinderen?’. Wij merkten namelijk dat veel kinderen last hebben van scheidingen. En het aantal scheidingen stijgt alleen maar. Benieuwd naar de informatiesheet? Klik hier om deze te downloaden.

Veerkrachtige buurten

Buurtwerk helpt bij het bouwen van veerkrachtige buurten. Juist de jeugd profiteert hiervan. Een veerkrachtige buurt heeft minder slechte verleidingen voor kinderen. Daarom bouwt Buurtwerk aan de verbinding in buurten. Want uiteindelijk maken de bewoners een wijk.

Jongeren productiehuizen

In Zoetermeer heeft Buurtwerk jongeren productiehuizen ingericht. Jongerenprojecten ontstaan hier en worden er uitgewerkt. Het productiehuis is ook een centrale plek in de wijk. We nodigen allerlei organisaties uit om activiteiten te organiseren in het productiehuis.

Ons jongerenwerk is daarmee een gebruiker van de accommodatie, maar niet de enige. Het is dus geen hanghonk. Wel een plek waar we preventie, participatie en perspectief voor en met jongeren centraal stellen. Jong ondernemerschap vinden we belangrijk. Dat stimuleren we dan ook actief. Zo zijn er diverse plekken voor jou om eigen projecten uit te voeren. Denk hierbij aan een ruimte voor techniek, muziekinstrumenten, studio, multimedia, dans, podium en grote keuken.

Speeltuinen

Niets zo fijn voor kinderen als buitenspelen. En ook van belang voor het opgroeien. Want buitenspelen is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Zowel op motorisch als op sociaal gebied. Buurtwerk verzorgt samen met bewoners vele speeltuinen. Samen organiseren we activiteiten als knutselmiddagen, broodjes bakken, vissen of hutten bouwen.

Samen met volwassenen onderhoudt Buurtwerk de speeltuinen. De toestellen, het groen, maar ook de verkoop van toegangskaartjes en ijsjes. Dankzij ons zijn de speeltuinen van de buurt.

Huizen van de Wijk

We hebben Huizen van de Wijk, waar mensen samenkomen. En waar voor jong en oud activiteiten worden georganiseerd. Om te ontmoeten en elkaar te inspireren.

Op straat

Ook komt Buurtwerk de kinderen tegen. Want we gaan de straat op. Pleinouders, buurtvaders en straatambassadeurs, verschillende vormen, één taak: iedereen meekrijgen om van de buurt een succes te maken.