Buurtwerk Logo

Nieuw in Rotterdam

Nieuw in Rotterdam helpt u de weg vinden in de (Rotterdamse) samenleving en begeleidt u bij het zo snel mogelijk leren spreken van de Nederlandse taal. Het doel van Nieuw in Rotterdam is (gezins-)migranten ondersteunen en begeleiden naar:

  • Taal- en/of inburgeringsonderwijs
  • Meedoen in de stad, netwerk vormen
  • Vrijwilligerswerk en/of betaald werk
  • Ondersteuning bij het regelen van praktische zaken

Wanneer u inburgeringsplichtig bent moet u binnen drie jaar na aankomst in Nederland alle examenonderdelen voldoende hebben afgesloten. Dit programma is bedoeld om (gezins-) migranten zo snel en zo goed mogelijk op weg te helpen bij hun inburgering en het meedoen aan de Rotterdamse samenleving. Wij maken nieuwkomers wegwijs in Rotterdam, informeren over rechten en plichten, (on)geschreven regels, omgangsvormen en het belang van het leren van de Nederlandse taal. Ook als u niet inburgeringsplichtige bent kan u bij het project terecht voor ondersteuning bij het vinden van uw weg in Rotterdam.

Voor wie?
Nieuw in Rotterdam zet zich in voor:

  • Inburgeringsplichtige gezinsmigranten
  • Niet-inburgeringsplichtige gezinsmigranten van buiten de EU
  • EU-migranten

Asielzoekers en statushouders worden ondersteund door aanbieders vanuit de Rotterdamse aanpak statushouders.

Workshops
Om goed de weg te vinden in de samenleving heeft u kennis nodig en weten welke rechten en plichten u heeft. Daarom bieden wij de volgende workshops op diverse locaties in Rotterdam:

Workshop Welkom in Nederland
Een laagdrempelige workshop voor niet-inburgeringsplichtige migranten. U krijgt een beeld van de omgangsvormen in Nederland, een uitleg over de diverse taalmogelijkheden en de normen en waarden.

Workshop Inburgering en taalonderwijs
Deze workshop gaat over de regels en verplichtingen rondom inburgeren en aanmelden en behalen van examens. Nieuw in Rotterdam helpt u bij het vinden van een school in de buurt, uw registratie bij DUO, het aanvragen van inburgeringsexamens en andere regelzaken rondom uw inburgering.

Workshop Meedoen
Om u thuis te voelen is er meer nodig dan kennis: daadwerkelijk meedoen, participeren. Een goede manier om nieuwe mensen te ontmoeten en de taal te leren is vrijwilligerswerk. Daarom helpen wij u bij het vinden van vrijwilligerswerk. Deze workshop geeft ook informatie over de arbeidsmarkt en het benutten van kansen, het opbouwen van een vriendenkring en de mogelijkheden in de wijk, waaronder de Huizen van de Wijk.

Workshop Gezondheidszorg
Informatieve bijeenkomst over de gezondheidszorg en voorzieningen in Nederland. Hoe maakt u een afspraak met een huisarts, wat doet het Centrum Jeugd en Gezin, van welke voorzieningen mag u wanneer gebruik maken.

Meet-ups
Wij organiseren regelmatig meet-ups in de wijken, dit zijn thema- en ontmoetingsgerichte bijeenkomsten eventueel samen met (wijk-)partners, en/of deskundigen. Meld u aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Raad en daad : Een-op-een ondersteuning
Onze Raad en Daad coaches helpen u graag bij al uw vragen rondom inburgeren, meedoen in de wijk en gezondheidszorg. We helpen u bij uw eigen vraag,
kunnen u ondersteunen in het invullen van formulieren en bijvoorbeeld het vinden van een inburgerschool bij u in de buurt. Nieuw in Rotterdam werkt met beroepskrachten, stagiairs en ervaringsdeskundigen. Zij kennen de weg in Rotterdam,
naar (wijk)voorzieningen.

Toolkit
We hebben verschillende zaken ontwikkeld die voor u handig zijn om uw weg te vinden in Rotterdam.

  • Routekaart  met links naar basisvoorzieningen in Rotterdam en per gebied.
Routekaart
  • Handige websites  met links naar voor relevante informatie voor nieuwkomers.
Handige websites
  • Taalmodule  waarmee u kan oefenen met een taalmaatje.
Taalmodule

Klik voor een overzicht van workshops en data.

Klik hier voor de uitleg in het Turks.

Contact
Als u informatie wilt over workshops die voor u interessant kunnen zijn of u heeft behoefte aan een individueel gesprek dan kunt u mailen naar Nir@buurtwerk.nl.
Wij nemen dan contact met u op.

Nieuwsbrief Nieuw in Rotterdam
Met de nieuwsbrief blijft u op de hoogte van de ontwikkelingen op het gebied van inburgeren in Rotterdam, de workshops, meet-ups en andere relevante informatie. Meld u aan via onderstaande knop.

Aanmelden nieuwsbrief

Als u een vraag heeft kunt u via onderstaand formulier in contact komen met een van onze raad en daad coaches.

Nieuw in Rotterdam is een samenwerkingsproject tussen Stichting Voorlichters Gezondheid en Buurtwerk.nl

Uitgelicht nieuws

Video×